Makelaar

Makelaar

Makelaar

Een makelaar is iemand die bemiddelende werkzaamheden uitvoert bij zowel de verkoop, aankoop en de verhuur van woningen, kantoren, bedrijfspanden en onroerend goed. In het dagelijks leven worden met name de aankoop- en verkoopmakelaar onderscheiden. De meeste makelaars worden daarnaast ingezet als taxateur.

 

De aankoopmakelaar brengt je woonwensen in kaart

De makelaar speelt met name een adviserende rol bij de aankoop, verkoop, huur of verhuur van onroerend goed. De aankoopmakelaar biedt ondersteuning als je een huis wilt kopen en heeft weet van alles wat er bij het kopen van het huis komt kijken. De aankoopmakelaar brengt daarnaast je woonwensen in kaart en zoekt woningen die voldoen aan je wensen. 

 

Bezichtigen, onderhandelen en hulp bij juridische zaken

De makelaar zorgt dat je een woning kunt bezichtigen en voert onderhandeling met de verkopende partij. Ook helpt hij je bij juridische en notariële zaken en ondersteunt hij na de oplevering van je nieuwe huis. Dit wordt ook wel de zogenaamde after sales service genoemd.

 

In de huid van zowel de aankoop- als de verkoopmakelaar

De verkoopmakelaar heeft enkele andere taken. Zo adviseert hij over de juiste verkoopprijs en bepaalt hij samen met jou de te hanteren verkoopstrategie, zoekt hij potentiële kopers, onderhandelt hij en stelt het verkoopcontract op. Ook de verkoopmakelaar biedt ondersteuning bij notariële en juridische zaken. Makelaars kunnen overigens perfect zowel de rol van aankoop- als die van verkoopmakelaar op zich nemen, al mag dit uiteraard niet voor dezelfde woning als duidelijk verschillende belangen tellen.

 

Taxateur schat de waarde van de woning en legt die vast in een taxatierapport

De gemiddelde makelaar kunnen ook ingezet worden als taxateur. In dat geval taxeert hij een woning aan de hand van onder meer de bouwkundige staat van je huis en de ligging. De taxateur schat de waarde van de woning en legt die vast in een taxatierapport. Daarnaast kan de makelaar ook ingezet worden als verhuurmakelaar. Dan bemiddelt bij het verhuren van woningen en kamers. 

 

Lidmaatschap branchevereniging vraagt wel om een bedrijfsverzekering

Makelaars staan doorgaans ingeschreven bij kwaliteitsregisters en bij een van de drie brancheverenigingen die er zijn: Nederlandse Vereniging voor Makelaars, Vastgoed Pro en Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed. Een makelaar die is aangesloten bij zo’n branchevereniging wordt als betrouwbare partner gezien. Bovendien moet een makelaar een bedrijfsverzekering hebben afgesloten om lid te kunnen worden. Deze verzekering zorgt ervoor dat jij niet in de financiële problemen komt als de makelaar ineens met allerlei problemen te maken heeft.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *