Vloeren

Vloer reinigen doe je zo

Het klinkt zo eenvoudig; ‘eventjes de vloer reinigen’. Even laminaat schoonmaken. Zo gemakkelijk als het klinkt, is het echter niet. Je moet wel weten wat je doet en vooral waar je mee schoonmaakt. Gebruik je de verkeerde producten, dan kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.

Laminaat schoonmaken doe je zo

Voor een houten vloer schoonmaken en voor laminaat reinigen geldt: weet wat je doet. Een laminaat vloer hoef je niet heel vaak te reinigen. Als je dit dan een keer doet, doe het dan wel op de goede manier en gebruik de goede schoonmaakmiddelen. Wat je altijd kunt gebruiken is schoonmaakazijn, nog goedkoop ook. Gebruik echter liever geen stoomreiniger. Dit kan namelijk zorgen voor een vochtige ondervloer met het opbollen van de vloer als eventueel gevolg. Er zijn overigens stoomreinigers die wel geschikt zijn voor laminaat of een houten vloer, vraag daar wel specifiek naar.

Vloer reinigen voor optimaal gebruik

De vloer reinigen kan dus altijd met azijn of schoonmaakazijn, echt prima middeltjes om de vloer lekker schoon te houden. Vul een emmertje met lauw water en doe daar een klein beetje azijn bij in. Vervolgens is het een kwestie van dweilen en op laten drogen. Wat je daarentegen niet moet gebruiken is allesreiniger of (nog erger) groene zeep. Het zijn weliswaar prima schoonmaakmiddelen, maar de effecten op laminaat zullen je niet heel erg tevreden stellen. Vaak krijg je een soort van doffe laag op het laminaat. En hoe meer zeep je gebruikt hebt, hoe doffer de vloer wordt. Mocht dit je overkomen, reinig de vloer dan nogmaals maar nu met warm water en een beetje ammoniak.

Zonder strepen vloer reinigen

Wil je behalve een schone vloer ook een streeploze vloer, reinig dan met water en schoonmaakazijn. In z’n algemeenheid is het goed te weten dat als je teveel strepen op de vloer overhoudt na het reinigen, je teveel schoonmaakmiddel hebt gebruikt Probeer het bij de volgende schoonmaakbeurt maar eens met minimaal de helft minder en je zult zien dat de vloer er na afloop streeploos bij ligt.

Ammoniak om laminaat schoonmaken

Ammoniak gebruik je dus bij voorkeur alleen als de vloer dof geworden is. Dweil dan niet met een al te natte doek en droog de vloer meteen nadat je een deel gereinigd hebt. Tenslotte nog even over vloer reinigen en de voegen. Want die zitten aanvankelijk dan wel strak op elkaar, gaandeweg krijgt vuil toch de kans zich in die groeven te nestelen. Pak dan een bezem of borstel en doop die heel voorzichtig even in een emmer met schoonmaakazijn en veeg daarna (flink) door de groeven. Overigens zijn er ook stofzuigers te koop me een speciaal opzetstukje voor de voegen van laminaat. Ook een prima optie om de groeven schoon te houden. Zwarte strepen? Ook die kun je tamelijk eenvoudig van de vloer krijgen. Hoe? Door heel simpel met een droge doek te gummen net zo lang tot de lelijke strepen weg zijn. Lukt dit niet, dan kun je nog het gebruik van gum overwegen en anders biedt aceton altijd uitkomst. Maak na het gebruik van aceton de vloer wel direct weer schoon, aceton wil namelijk nog we eens in de vloer trekken.

Lees meer

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *